Haber

CHP Milletvekili Erdoğan Toprak: Hükümet milyonlarca emeklinin turistik uzay yolculuğuna feda edilmesini istiyor

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “55 milyon dolara (1 milyar 650 milyon TL) turistik uzay yolculuğu bileti alan hükümet, yüzde 5 zamla müjde olarak sunduğu milyonlarca emekliden fedakarlık istiyor. ABD uzay turu şirketine ödenen biletin bedeli ise milletin cebinden çıkıyor.” Hindistan kendi uzay aracıyla 73 milyon dolara Ay’a indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu geziyi Milli Uzay Programı’nın büyük bir başarısı olarak değerlendirerek, adeta “2023’te Ay’a gidemesek ve sert iniş yapamasak bile Amerikalılardan 55 milyon dolara bilet aldık ve Bir yolcu gönderdim.” “Oyaladığı milyonlarca emekliye ise ‘bütçede para yok’ gerekçesiyle yüzde 5’lik ek zamla yetinmelerini söylüyor.”

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Haftalık Değerlendirme Raporunu bugün yayınladı. Toprak’ın raporundaki değerlendirmeler şöyle:

“SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜŞ SÜRECİNE GİRDİ: 2025 yılı için verilen endoskopi randevuları ve yoğun bakım ünitelerinin dolup taşması, sağlık sistemini devlet müteahhitleri için kâr kapısı haline getiren modelin çökme sürecine girdiğini ortaya koyuyor. OECD’nin ‘Türkiye’de Sağlık-2023’ raporuna yansıyan vahim tablo, şehir hastaneleriyle ticarileştirilen sağlık sisteminin dibe vurduğunu gösteriyor. Onlarca köklü hastanenin kapatılması ve kaldırılan askeri hastanelerin yerine AVM mantığıyla şehir hastanelerinin yapılmasının ardından Türkiye’de bin kişiye düşen hastane yatak sayısı 3 olurken, OECD ortalaması 4,3 oldu. Ulusal sağlık sistemi çökme sürecindedir. Hükümet şimdi de hastane müşterisi haline getirdiği vatandaşlarının ve milletinin sağlığını zengin Körfez ülkelerine ve ayrıcalıklı Arap sermaye ve fonlarına pazarlıyor.

2 MİLYON ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OKULU BIRAKTI: Başta barınma, beslenme ve kira olmak üzere en temel ve yeni ihtiyaçlarını karşılayamayan ve eğitimlerine devam etme imkânı bulamayan yaklaşık 2 milyon üniversite öğrencisinin okulu bırakması, üniversite gençliğinin içinde bulunduğu çaresizliğin somut kanıtıdır. sürülür. Her ilde üniversite açmakla övünen hükümet, milyonlarca işsiz mezun veren bir sistem oluşturdu. Okulu bırakan gençlerin çoğunluğunu devlet üniversitelerinde okuyanlar oluşturuyor. Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanması, devlet üniversitelerindeki akademik ekiplerde partizanlık ve siyasi kayırmacılık, akademisyenlerin adrese teslimi atamaları, birden fazla devlet üniversitesinin rektörden üniversiteye aile üniversitesine dönüştürülmesi gibi. Bu kopmalarda dekan, bölüm başkanı, öğretim görevlisi ve idari çalışan etkili olabilir. öne çıkıyor.

TURİSTİK UZAY YOLCULUĞU: Turistik uzay yolculuğu için 55 milyon dolara (1 milyar 650 milyon TL) bilet alan hükümet, yüzde 5’lik ek zamla müjde olarak sunduğu milyonlarca emekliden fedakarlık talep ediyor. ABD’li uzay turu şirketine ödenen biletin bedeli milletin cebinden çıkarken, Hindistan kendi uzay aracıyla 73 milyon dolara Ay’a indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu geziyi Milli Uzay Programı’nın büyük bir başarısı olarak değerlendirerek, adeta “2023’te Ay’a gidemesek ve sert iniş yapamasak bile Amerikalılardan 55 milyon dolara bilet aldık ve Bir yolcu gönderdim.” Aylardır oyaladığı milyonlarca emekliye, “bütçede para yok” gerekçesiyle yüzde 5’lik ek zamla yetinmelerini söylüyor. Cumhurbaşkanının bu yaklaşımı, siyasi gösteri uğruna harcanan milyonlarca dolarla propaganda yaparken, açlığa mahkum ettikleri emeklileri görmezden gelip görmezden gelmektir.

DOLAYLI VERGİLERDE AĞIR ARTIŞLAR YAPILACAK: Bu yıl yüzde 230 oranında artması hedeflenen KDV gelirleri başta olmak üzere dolaylı vergilerde seçim sonrasında büyük artışlar yaşanacağı, israfın ve bütçe açıklarının faturasının kamuya kesileceği anlaşılıyor. 2023 yılında yüzde 85 oranında artan vergi gelirlerinin yüzde 53’ü KDV-ÖTV vb. dolaylı vergilerden elde edildi. Deprem vergisi olarak uygulamaya konulan Özel Bağlantı Vergisi (ÖTV), bu yıl gelirleri 2023 yılına göre yüzde 125 artırmayı hedefliyor. Alkol, tütün ürünleri ve katı tüketim mallarına ilişkin Özel Tüketim Vergisinde ciddi gelir artışları öngörüsü, sinyal veriyor bu mallara yönelik yeni artışlar ve vergi artışları. Gelir ve kurumlar vergisi gelirlerinde hedef artış yüzde 73 ve yüzde 67’dir. Hükümet, dar ve sabit gelirli geniş kesimlerin temel tüketim ve harcamalarından daha yüksek oranlarda KDV-ÖTV-ÖTV tahsil ederek kamu atıklarını karşılamayı ve bütçe açığı kaydetmeyi planlıyor.

HÜKÜMET İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİNDE YENİ BİR ‘ALDILDIK’ KAOSUNDAN ENDİŞELİ: Hükümet, ABD ile F-16 müzakerelerinde İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından yeni bir ‘aldatıldık’ kaosundan endişe ediyor. Biden yönetimi, F-16’ların Türkiye’ye satışını desteklemeye devam ettiğini açıklasa da bu satışın Kongre tarafından onaylanacağını garanti etmiyor. İstediğini alan ABD yönetimi, F-16 sürecini zamana uzatabilir. Bu kritik aşamada Türkiye’nin Washington’da büyükelçisi yok. Büyükelçi Murat Mercan, yaş sınırı nedeniyle emekli olmuş ve iki hafta önce bir veda mesajıyla görevinden ayrılmıştı. Türkiye’nin şu anda ABD başkentinde akredite bir büyükelçisi bulunmuyor. “Hızlı karar alma ve istikrar vaadiyle kurulan tek adam yönetimi, bu kritik dönemde haftalardır büyükelçi bile atamayı başaramadı ve zayıflık gösteriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu