Dünyada farklı sertlik derecelerine göre çeşitli doğal elementler bulunmaktadır. Bu çok çeşitli doğallığın ortasında pırlantalar sertlikleri ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Lüks olarak bilinen elmasların aslında şaşırtıcı jeolojik kökenleri vardır. Elmasların gizemli dünyasına hep birlikte girelim.
Elmaslar aşırı ısı ve basınç altında oluşur.
Karbon atomları uzun bir dönüşüm sürecinden geçerek değerli taşların oluşmasına yol açar. Dünyadaki jeolojik değişimler olurken, karbon atomları yüksek basınç ve ısıya maruz kalıyor ve eridikçe elmaslar oluşuyor. Volkanik patlamalar elmasları Dünya’nın yüzeyine getirir. Elmaslar çeşitli amaçlar için kullanılır.
Elmaslar, sertliklerine katkıda bulunan çeşitli özelliklere sahiptir.
Moleküler seviyede, elmastaki karbon atomları bir kafes oluşturmak için sıkıca bağlanır. Oluşturdukları kafes yapı güçlü bir çerçeve oluşturarak pırlantayı deforme edecek ya da rastgele bozulmalara neden olacak durumlara karşı pırlantayı korumaktadır. Ayrıca pırlantadaki karbon bağlarının sağlamlığından dolayı çizilme veya aşınma meydana gelmez.
Elmaslar farklı endüstrilerde kullanılmıştır.
En bilinen ve bilinen kullanım alanı cilalanıp cilalandıktan sonra pahalı takılarda kullanılmasıdır. Pırlantalar bulundukları ortamda parladıkları için özellikle kadınların gözdesi olmuştur. Kuyumculukta kullanılamayan elmaslar kesici aletlerde, delici aletlerde veya bileme taşlarında kullanılıyordu. Ayrıca lazerlerde ve elektronik cihazlarda elmasın pahalı olduğu bilgisi de sunuluyor.
Elmaslar bilinen en sert doğal özellik olsa da, bazı doğal sorunlar elmaslardan önce gelebilir.
Malzeme biliminin gelişmesiyle birlikte katı doğal düşünceler ortaya çıktı. Bor nitrür ve elmas nanoçubuklar gibi elementlerin elmaslardan daha sert olduğu düşünülüyordu. Mühendislik ve bilim ilerledikçe bu gelişmeler daha da katılaşacak ve mühendislik alanında yeni fırsatlar ortaya çıkacaktır.