Haber

Türk ve Japon bilim adamları Marmara fayının özelliklerini araştırıyor

prof. Dr. Haluk Özener: Marmara Denizi’nde 1200 metre derinlikte cihazlarımız var. Cihazları atıyoruz, 6 ay sonra alıyoruz, verilerini topluyoruz ve farklı yerlere koyuyoruz. Böylece fayın özelliklerini baştan sona anlama şansımız oldu.

Rojda ALTINTAŞ-Feridun AçıkGÖZ/İSTANBUL, – KANDİLLİ Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, Japon bilim adamlarıyla birlikte 5 yıldır Marmara fayı üzerinde inceleme yapıyor. Yer titreşimlerinin büyüklüğünü, süresini, merkezini ve zamanını belirlemek için kullanılan sismometreler ile yer hareketleri sürekli olarak kaydedilmekte ve veriler toplanmaktadır. Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. cihazları çöpe atın, 6 ay sonra verileri toplayın ve farklı yerlere koyun.Böylece meydana gelen arızanın özelliklerini yan yana anlama şansımız oluyor” dedi.

Kandilli Rasathanesi ve Sarsıntı Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanlarıyla birlikte Marmara fayının farklı özelliklerini anlamak için 5 yıl önce ölçümlere başladı. Yer titreşimlerinin büyüklüğünü, süresini, merkezini ve zamanını belirlemek için kullanılan sismometreler ile yer hareketleri sürekli olarak kaydedilmekte ve veriler toplanmaktadır. Marmara Denizi’nin 1200 metre dibinde bulunan cihazlar, 6 ayda bir denizin farklı noktalarına yerleştiriliyor. Çalışmaların 5 yıldır devam ettiğini belirten Prof. Dr. Haluk Özener, araştırmanın detaylarını anlattı.

prof. Haluk Özener, Marmara’da deniz tabanına monte edilen sismometreler ile Marmara’daki fayın özelliklerini incelediklerini belirterek, “Bu çalışma Marmara’da yapılan onlarca çalışmadan sadece biri. Bu nedenle elimizde çok pahalı var. bilim insanları yaptıkları çalışmalardan biri.5 yıldır çalışıyoruz.Japon Türk ortaklığı olarak hocalarımızın desteği ile Türk ve Japon projesi olarak farklı üniversitelerin katılımıyla bir proje gerçekleştirdik. Türk tarafının lideriydim. 5 yıllık proje sonucunda Marmara’da deniz tabanına deniz tabanı sismometreleri yerleştirdik, genleşme ölçüm cihazları ile Marmara’daki fayın özelliklerini, hangi fay modülünün neden olduğunu tespit ettik. depremler hangi derinlikte ve hangi fay segmentinde daha sessizdir Bilimsel çalışmalarımızın sonuçlarını paylaşıyoruz.Deniz tabanında farklı türde çalışmalar var.Gemilerle fayın yerleri haritalanıyor.Ou Araştırmalar ayrıca onlar hakkında bilgi toplar. Marmara Denizi i tabanında 1200 metrede olan cihazlarımız mevcuttur. Cihazları atıyoruz, 6 ay sonra alıyoruz, bilgilerini toplayıp farklı yerlere koyuyoruz. Böylece fayın boydan boya özelliklerini anlama şansımız oldu. Çalışmalar halen devam etmektedir. Bu cihazlar halen Marmara deniz tabanından veri toplamaya devam etmektedir. Bu bilgiyi Mart ayında alacağız. Daha sonra değerlendireceğiz ama uzun soluklu bir çalışma” diyen Özener, “Burası sarsıntı bölgesi. Herhangi bir zamanda 7 veya daha fazla deprem olabilir. Ne zaman olacak? Kimse bilmiyor. Yer bilimleri camiası olarak çalışmalarımız orta ve uzun vadelidir. En kısa vadede yapılması gereken yapı stokunun güvenilir hale getirilmesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hızlı tarama yöntemiyle binaların güvenliğini ve mevcut durumunu belirleyen bir çalışması var. 6 Şubat öncesi ve sonrasında yapılan başvurular arasında çok büyük fark var. Bunun sebebi toplumumuzun yumurta kapıya çarptıktan sonra harekete geçmesidir. Şimdi yapılması gereken toptan yapı stokunun kalitesine bakmaktır” dedi.

kovancilar-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu