Ekonomi

TİM/Gültepe: Devlet deprem bölgesine de 1 maaş vermeli

Bloomberg HT yayınına katılan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, depremin ihracata etkisinden domates ihracatının kısıtlanmasına kadar gündemin öne çıkan konularını değerlendirdi.

Gültepe deprem bölgesi ile ilgili olarak, “Türkiye’nin GSYİH’sının yüzde 10’unun, ihracatının ise yüzde 8,5-9’unun gerçekleştiği bölgeden bahsediyoruz. Şubat ayında ihracatımız deprem bölgesi etkisiyle yüzde 6,5 ekside gerçekleşti” dedi.

Depremin ardından kısa sürede eskiyi yakalamanın mümkün olmadığını belirten Gültepe, “Deprem bölgesindeki bazı iş yerlerinde istihdam yüzde 50’lere yaklaştı. Fabrikada çalışanların kalabileceği alanlar oluşturduk ve yaşam birimleri oluşturmaya başladık. Patron maaş veriyorsa özellikle önümüzdeki 6 ay için devletimiz çalışanların barınma ihtiyacı karşılandıktan sonra bölgede tekrar çalışabilmesi için bir maaş vermeli hem de moral motivasyon açısından. Bu sayede sanayi, üretim ve tarım çarklarını çok daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde zirveye çıkarabiliriz” dedi.

Gültepe, Marmara bölgesinde yaşanabilecek olası depremle ilgili olarak, “Radikal bir karar alınması gerekiyor. Nitekim İstanbul’da sorunlu ve sorunlu konut ve işyerlerinin boşaltılması gerekiyor. Herkes bu iradeyi ortaya koymalıdır. İnsanlar sadece meskenlere bakar. Herkesin işletmesini tek tek denetlemesini rica ediyorum. Bazı işletmeler, bazı küçük endüstriler çok eskidir. Yeniden denetlenecek ve taşınacaksa, başka bir önlem alınmalıdır. Hiçbir şey için geç değil. “Başlamak savaşın yarısıdır” dedi.

“Sabah kalkıyorsunuz, ihracat yasak. Bu büyük bir hata”

Domatese getirilen ihracat kısıtlamasının sorulması üzerine Gültepe, “Yasak bir gecede, hiçbir istişare yapılmadan, kişilere, iş yerlerine, sendika liderlerine, TİM genel başkanına, kesintinin ne olduğu konuşulmadan geldi. Sözleşmeleriniz var, karşı tarafa teslim etmeniz gereken işler var, kredileriniz var, çok şey var. Sabah kalkıyorsun, ihracat yasak. Bu büyük bir hata. Tahminen bir yılda Türkiye’ye müşteri getirmek, tahminen iki yılda. Aniden kalktım, ona söz verdim, siz iptal edin. Türkiye’de 13 milyon ton domates üretiliyor. Toplam tüketim 9,5 milyon ton oldu ve bunun yüzde 5’i ihraç edildi. Üretim fazlası var. İnşallah kabineden sonra eski haline kavuşur” dedi.

Şu anda üretimde ve ihracatta durgunluğun başladığını belirten Gültepe, “Tüm ücretlerin yüzde yüz arttığı noktada dolarda yüzde 40, euroda yüzde 30 artış olduğunu görüyoruz. . Rakiplerimizle rekabet edemiyoruz. Döviz kuru, ihracattaki artış oranında yükselmemeliydi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu